. : English : .
 
   MTF
 
 
 
 
49.

"Σ "

06 - 13. , 2014
 
Хенрик ИБЗЕН  
ХЕДА ГАБЛЕР
НУ Народен театар – Битола
: Ѕвездана АНГЕЛОВСКА

Сценографија: Валентин СВЕТОЗАРЕВ
Костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
Светло: Димче СПАСЕВСКИ
Избор на музика: Ѕвездана АНГЕЛОВСКА
 
:
Јерген Тесман: Марјан ?ОРГИЕВСКИ
Госпоѓа Хеда Тесман: Габриела ПЕТРУШЕВСКА
Госпоѓица Јулијана Тесман: Соња ОШАВКОВА
Госпоѓа Елвстед: Валентина ГРАМОСЛИ
Судијата Брак: Борче ?АКОВСКИ
Ејлерт Левборг: Огнен ДРАНГОВСКИ
Берта: Катерина АНЕВСКА
 
Испициент: Митко ИВАНОВСКИ
Суфлер :Зорка ?АКОВСКА
, 6 , 20:00; НУЦК "Марко Цепенков"
« 

Јордан ПЛЕВНЕШ  
ВЕЧНАТА КУ?А
НУ Македонски народен театар – Скопје
: Дејан ПРОЈКОВСКИ

сценографија: Валентин СВЕТОЗАРЕВ
костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
музика: Горан ТРАЈКОВСКИ
сценски движења и кореографија: Сташа ЗУРОВАЦ
дизајн на светло: Дени ШЕСНИ?
ритуали: Александар ИЛИЕВ
помошник режисер: Андреј ЦВЕТАНОВСКИ
 
:
Стела Бенвениста: Искра ВЕТЕРОВА
Естреа Бенвениста: Драгана КОСТАДИНОВСКА
Естел Бенвениста: Дарја РИЗОВА
Ментеш Бенвениста: Оливер МИТКОВСКИ
Рабинот Ицак Коин: Петре ТЕМЕЛКОВСКИ
Ефрем Поплавски: Тони МИХАЈЛОВСКИ
Деспина Поплавска: Весна ПЕТРУШЕВСКА
Соломон Брант: Јордан СИМОНОВ
Абдураман Баба ?ул: ?орѓи ЈОЛЕВСКИ
Жана Балавуан: Тина ТРПКОВСКА
Хинг Гиу Миу: Арна ШИЈАК
Алексеј Ангел: Гораст ЦВЕТКОВСКИ
Варда Склир: Владимир ЈАЧЕВ
Теодосиј Tрети: Александар ?ОР?ИЈОСКИ
Ахмад Ал Масри: Никола АЦЕСКИ
Гоце Делчев: Ивица ДИМИТРИЈЕВИ?
Крсте Мисирков: Владо ЈОВАНОВСКИ
?он Балтимор: Висар ВИШКА
Вилијам Гарланд: Нино ЛЕВИ
Димитрија Чуповски: Александар МИКИ?
Малина Поп-Иванова: Ѕвезда АНГЕЛОВСКА
Кочо Рацин: Сашко КОЦЕВ
Кате: Софиа НАСЕВСКА – ТРИФУНОВСКА
Орце Попјорданов: Дејан ЛИЛИ?
Готфрид Најцзекер: Славиша КАЈЕВСКИ
Бохумил Зелински: Борче НАЧЕВ
Уранија: Катина ИВАНОВА
Крсте Поплавски: Емил РУБЕН
Актерот: Васил ШИШКОВ
ХОР: Магдалена Ризова - Черних, Јелена Галевски, Марија Новак, Снежана Коневска - Руси, Александар ?уровски, Јасмина Поповска, Даница Георгиевска, Александар Шехтански, Стојна Костовска, Томе Витанов, Трајче Георгиев, Теоман Максут, Драгана Левенска, Анкица Бенинова, Александра Стојкова, Александра Михајловска, Александар Михајловски, Стефан Вујиси?, Тони Денковски, Ненад Анѓелкови?, Владимир Петрови?, Владанка Димковска, Ангела Димитрова, Марија Димитрова, Надица Петрова, Марија Петреска, Аница Беби?, Анастазија Христовска, Никола Стефанов, Филип Трајаноски, Милош Стојкови?, Антонио Китановски, Марко Или?, Александар Иваноски, Денис Давидковски
 
видео дизајн: Сергеј СВЕТОЗАРЕВ
продуценти: Виктор РУБЕН, Симона УГРИНОВСКА
инспициент: Никола КИМОВСКИ
асистенти на режија: Дамјан ЧИТКУШЕВ, Драгана ТАНЕВСКА, ?орѓи РИЗЕСКИ
, 7 , 19:00; НУ Македонски народен театар – Скопје
« 

Алдо НИКОЛАЈ  
ХАМЛЕТ ВО ПИКАНТЕН СОС
НУ Театар „Комедија“ – Скопје
: Александра КАРДАЛЕВСКА

Сценографија Стефан СПИРОВСКИ
Костимографија Маја ДИМОВСКА
Музика Оливер ЈОСИФОВСКИ
 
:
Фроги: Крсте ЈОВАНОВСКИ
Кати: Зорица СТОЈАНОВСКА
Инге: Кристина ЛАСОВСКА
Хамлет: Атанас АТАНАСОВСКИ
Кралицата Гертруда: Јелена ЖУГИ?
Хорацио: Валентин КОСТАДИНОВСКИ - Тино
Офелија: Тања МИЦКОВ
Лаерт: Роберт РИСТОВ
Кралот: Илија ИЛИОСКИ
Брик: Жарко ДИМОСКИ
Грунтер: Ердоан МАКСУТ
 
Шминкер: Небојша ПЕШЕВСКИ
Инспициент: Нујрамет РУШИТИ
Суфлер: Даница ИЛИЕВА
Светло-мајстор: Дарко АЦКОВСКИ
Тон-мајстор: Томи АНЧОВ
, 8 , 19:30; НУЦК "Марко Цепенков"
« 

Тадеуш СЛОБО?АНЕК  
НАШИОТ КЛАС
НУ Театар за деца и младинци – Скопје
: Владимир МИЛЧИН

Превод: Владимир МИЛЧИН и Ема МАРКОСКА МИЛЧИН
Сценографија: Крсте ?ИДРОВ
Костимографија: Марија ПУПУЧЕВСКА
Кукли: Кирил ВАСИЛЕВ
Избор на музика: Владимир МИЛЧИН
Сонгови „За сирачињата/Маријана“ и „Ѕвезда Самотница“: Марјан НЕЧАК
Плакат и фотографии: Филип КОНДОВСКИ
Изработка на сценографија и реквизита: Кирил ВАСИЛЕВ, Енез ДЕАРИ
Изработка на костими: Љубица ВЕЛКОВА, Керим ЕТЕМ
 
:
Наташа ПЕТРОВИ?
Симона СПИРОВСКА
Емра КУРТИШОВА
Драган ДОВЛЕВ
Владимир ЛАЗОВСКИ
Предраг ПАВЛОВСКИ
Мики АНЧЕВСКИ
Мартин ЈОРДАНОСКИ
Бојан КИРКОВСКИ
Ненад МИТЕВСКИ
 
Инспициент: ?уро ДРАКУЛОСКИ
Светло: Оливер СТАВРЕВ
Тон: Ангеле НАСКОВСКИ
Сценски работници: Бујамин СЕЛИМИ, Мирзат КАМБЕРИ
, 9 , 19:00; Театар "Војдан Чернодрински"
« 

Мариус фон МАЈЕНБУРГ  
КАМЕН
НУ Турски театар – Скопје
: Билге ЕМИН

Превод: Сибел Арслан ЈЕШИЛАЈ
Сценографија: М.Нуруллах ТУН?ЕР
Костим: Марија ПУПУЧЕВСКА
Музика: Оливер ЈОСИФОВСКИ
 
:
Вита: Зиба РАДОНЧИ?
Волфганг: ?енап САМЕТ
Хајдрун: Сузан АКБЕЛГЕ
Хана: Зубејде СЕЛИМОВСКА АЛИ
Мице: Фунда ИБРАХИМ
Штефани: Билјана ЈОВАНОВСКА
, 9 , 22:00; НУЦК "Марко Цепенков"
« 

Питер ШЕФЕР  
МРАЧНА КОМЕДИЈА
НУЦК „Ацо Шопов“ - Театар Штип
: Спасое МИЛОВАНОВИ?

Адаптација и режија: Спасоје Ж. МИЛОВАНОВИ?
Сценографија: Владо ?ОРЕСКИ - Рафик
Костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
Кореографија и сценските движења: Пјетар Пјер РАТКОВСКИ
Композитор: Бошко СИМОНОВСКИ
 
:
Бринзли: Пеце РИСТЕВСКИ
Керол: Ангелка НАШКОВА
Г-ца Фернивал: Валентина ?ОРГИЕВСКА
Полковникот Мелкит: Миле ВРАТЕОВСКИ
Харолд: Милорад АНГЕЛОВ
Клеа: Марија МИНЧЕВА
Нараторот: Виктор АРЕВ
Шупанцинг: Владимир ТУЛИЕВ
Бамбергер: Миланчо ?ОРГИЕВ - Роне
, 10 , 19:30; Театар "Војдан Чернодрински"
« 

Љубиша ГЕОРГИЕВСКИ  
ЕВАНГЕЛИЕ НА ГЛУПОСТА (Далај мама во два дела)
НУ Драмски театар – Скопје
: Љубиша ГЕОРГИЕВСКИ

Костимографија: Мери ГЕОРГИЕВСКА
Сценографија: Мери ГЕОРГИЕВСКА
Музика: Гаврило МИЛОВАНОВИ?
 
:
Јордан Поткошулов, 64 год. татко, Патер Фамилиас: Благој ЧОРЕВСКИ
Тања Поткошулова, 62 год. наречена Далај мама, негова жена: Ирена РИСТИ?
ПАНДЕ, 35 год. нивен син, билдер, растегнувач на федери: Филип ТРАЈКОВИ?
Сугаре, 15 год, нивен син: Игор ГЕОРГИЕВ
Маца, 40 год. нивна ?ерка: Катерина ШЕХТАНСКА - ЛАКОВСКA
Кети, 13 год. ?ерка на Маца: Трајанка ИЛИЕВА - Таци
Стево, 40 год., маж на Маца: Игор АНГЕЛОВ
Далај дамла, мајка на Далај мама: Петар МИРЧЕВСКИ, Славиша КАЈЕВСКИ
Прва Караконџула: Валдета ИСМАИЛИ
Втора Караконџула: Ана КОСТОВСКА
Трета Караконџула: Милица СТОЈАНОВА, Александра ПАВЛОВА
Мајсторот: Диме ИЛИЕВ
Офицерот: Златко МИТРЕСКИ
 
Инспициент: Гоце БОЈЧЕВ
Суфлер: Жаклина ЦВЕТКОВСКА
Светло - мајстор: Дејан БЛАЖЕВСКИ
Тон - мајстор: Чедомир МЛАДЕНОВСКИ
, 10 , 22:00; НУЦК "Марко Цепенков"
« 

Давид ФАР  
ИНСПЕКТОРОТ ОД ОН
НУ Тетовски театар – Тетово
: Агим СОПИ

Сценографиа: Крсте ?ИДРОВ
Музика: Теута ХАЛИМИ
Костуми: Марија ПУПУЧЕВСКА
 
:
Бајруш МЈАКУ
Адриан АЗИРИ
Чун ЛАЈЧИ
Блерим ИСМАНИ
Рабије КРУЕЗИУ – РОЗИ
Линда ШАБАНИ
Арсим КАЛЕЦИ
Петрит НЕЗИРИ
Зарије ЈОНУЗИ
Берат САЛИУ
Арѓенд ХАСАНИ
Аида ЕЛЕЗИ
Али ?ЕРИМИ
Алтрим МАМУТИ
Хасим МЕМИШИ – СОПИ
Арсим ФАЗЛИА
Сами МУСТАФА
Шпетим БЕАДИНИ
Арта ЗЕЈНЕЛИ
Елмедина АМЕТИ
 
Инспициент: Наим ЈАКУПИ
Светло: Берзат ЈАКУПИ , Рушан ХАМИТИ
Сценски работници: Асип САДИКУ, Кабил ХАЛИЛИ
Реквизита: Ејуб СУЛЕЈМАНИ, Флоран ХАЛИТИ
Тон: Нади БЕЖЕТИ
Шминка: Берира АМИТИ
, 11 , 19:30; НУЦК "Марко Цепенков"
« 

Бертолт БРЕХТ  
ШВЕЈК ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА
Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп
: Мартин КОЧОВСКИ

Според ДОЖИВУВАЊАТА НА ДОБРИОТ ВОЈНИК ШВЕЈК од Јарослав ХАШЕК
Превод: Благоја ИВЧЕСКИ
Драматург: Владимир ?ОР?ИЈОСКИ
Сценски дизајн и костими: Јулијана ВОЈКОВА – НАЈМАН
Музика: ФОЛТИН (Бранислав НИКОЛОВ, Пеце ТРАЈКОВСКИ, Гоце ЈОВАНОСКИ, Славчо ЈОВЕВ)
Кореограф: Јована ВАСИЛЕВА
 
:
Илија ВОЛЧЕСКИ
Владимир ?ОР?ИЈОСКИ
Даниела ИВАНОСКА
Андон ЈОВАНОСКИ - Аша
Гоце ЈОВАНОСКИ
Славчо ЈОВЕВ
Јасмина МИЦОВСКА - СТАНКОСКА
Наташа НАУМОСКА
Бранислав НИКОЛОВ
Александар СТЕПАНУЛЕСКИ
Александар ТОДЕСКИ
Пеце ТРАЈКОВСКИ
Игор ТРПЧЕ
Димитар ЦРЦОРОСКИ
Виолета ЧАКАРОВА
Катерина ЧАКМАКОСКА
 
Тон мајстор: Благоја Пепељугоски
Светло мајстор: Ристе Гркоски
Инспициент: Валентина Пирганоска
Суфлер: Лилјана Батлеска
Шеф на сцена: Сашо Смоквоски
Сликар исполнител: Пеце Ристески
Реквизитер: Гоце Наумоски
Гардеробер: Снежана ?орѓиоска
Фризер - перикер: Даринка Богоеска
Заварувач: Ордан Тодороски
Декоратери: Илија Михајлоски, Роберт Стојкоски, Владимир Владимироски, Јане Јанкулоски, Златко Апостолоски
, 11 , 22:00; Театар "Војдан Чернодрински"
« 

Вилијам ШЕКСПИР  
КРАЛ ЛИР
НУЦК „Ј.Х.К ?инот“ - Театар Велес
: Звезда АНГЕЛОВСКА

Сценографија: Валентин СВЕТОЗАРЕВ
Костими: Александра КРНИНОВА ГРУЕВ
Избор на музика: Звезда АНГЕЛОВСКА
 
:
Лир, крал на Британија: Јордан ВИТАНОВ
Шут: Васил ЗАФИРЧЕВ
Грофот од Кент: Зоран ЉУТКОВ
Грофот од Глостер: Самоил СТОЈАНОВСКИ
Едгар, син на Глостер: Александар ВЕЉАНОВСКИ
Едмунд, незаконски син на Глостер: Жарко СПАСЕВСКИ
Гонерила, ?ерка на Лир: Марија СТЕФАНОВСКА
Регана, ?ерка на Лир: Кети БОРИСОВСКА
Корделија, ?ерка на Лир: Славица МАНАСКОВА
Војводата од Корнвол, сопруг на Регана: Слободанка ЧИЧЕВСКА
Војводата од Олбани, сопруг на Гонерила: Зорица ПАНЧИ?
Освалд, управник кај Гонерила: Кица ИВКОВСКА
Кралот на Франција: Фаик МЕФАИЛОСКИ
 
Инспициент: Славиша ГЕОРГИЕВ
Тон: Лазо ТЕОВ
Светло: Марјан ТОДОРОВСКИ
Гардероба: Јулија АНГЕЛОВСКА
Видео проекции: Лаура ШКОРТОВА
Раководител на сценска техника: Никола ИГНОВ
Шеф на Сцена: Дејан ТРИПУНОВСКИ
Реквизитер: Спасе ПЕТРУШЕВ
Сценска Техника: Игор ГАВРИЛОВ, Дејан КРСТЕВСКИ, Никола ПАУНОВСКИ, ?оре ПАВЛОВ, Никола ПОДЛЕШКИ, Јовица СТАМЕНОВСКИ
, 12 , 19:30; Театар "Војдан Чернодрински"
« 

?орџ ОРВЕЛ  
1984
НУЦК „Антон Панов“ - Народен театар – Струмица
: Дејана НИКОЛОВСКА

Драматизација: Викторија РАНГЕЛОВА
Сценографија и костимографија: Алексеј ПАНЕНКОВ
Музика: Сашко КОСТОВ
Кореографија: Сања ШУТЕВСКА
Видео: Тане КО?АБАШИЕВ
 
:
Коста АНГОВ
Ванчо КРСТЕВСКИ
Јасмина ВУЧКОВА
Ванчо ВАСИЛЕВ
Стојан ВЕЛКОВ - Трн
Оливера АРИЗАНОВА
Јулија МИЛКОВА
Ален НАНОВ
Васил МИХАИЛ
Кире ?ОРГИЕВ
Бранко БЕНИНОВ
, 12 , 22:00; НУЦК "Марко Цепенков"
«