Петок Четврток Среда Вторник Понеделник Недела Сабота Петок
. : English : .
 
   MTF оваа година
 
  ПРОГРАМА
 
 
52. МАКЕДОНСКИ
ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ
"ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ"
ПРИЛЕП
9 - 16. јуни, 2017
 
  Петок, 9 јуни
19:30 Изложба
ПЕЈСАЖИ НА ДУШАТА
Стефан ХАЏИНИКОЛОВ
  Ликовна галерија - НУЦК "Марко Цепенков"   
19:30 Изложба
ГОДИШНА ИЗЛОЖБА
ДЛУ - Битола
  Изложбен салон - Фоаје НУЦК „Марко Цепенков“   
20:00 СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Доделување на наградите за животно дело
Вилијам ШЕКСПИР
  ВЕНЕЦИЈАНСКИОТ ТРГОВЕЦ
  Режија: Наташа ПОПЛАВСКА
  НУ Драмски театар – Скопје
  НУЦК "Марко Цепенков"    (официјална програма)

  Сабота, 10 јуни
19:30 Теренс МЕКНЕЛИ
  МАРИЈА КАЛАС – ЧАС
  Режија: Урсула ХОРНЕР
  Македонска Опера и Балет - Скопје
  НУЦК "Марко Цепенков"    (придружна програма)
21:00 Тихомир СТОЈАНОВСКИ
  ПАТОТ
  Режија: Тихомир СТОЈАНОВСКИ
  Културен Центар „Скрб и утеха – Тиха“
  Црква "Св. Никола" - Варош    (придружна програма)
22:00 Горан СТЕФАНОВСКИ
  FIGURAE VENERIS HISTORIAE (Љубовни пози на историјата)
  Режија: Наташа ПОПЛАВСКА
  Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп
  Театар "Војдан Чернодрински"    (официјална програма)

  Недела, 11 јуни
19:30 Фјодор МИХАЈЛОВИЧ ДОСТОЕВСКИ
  ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА
  Режија: Диего Де БРЕА
  НУ Народен театар – Битола
  НУЦК "Марко Цепенков"    (официјална програма)
22:00 Благица СЕКУЛОВСКА
  ТРУДНА ПРИКАЗНА
  Режија: Лидија ДЕДОВИЌ
  НУ Театар „Комедија“ – Скопје
  Театар "Војдан Чернодрински"    (официјална програма)
24:00 Џо ПЕНХОЛ
  СИНИОТ ПОРТОКАЛ
  Режија: Александар ИВАНОВСКИ
  НУЦК „Ј.Х.К Џинот“ - Театар Велес
  НУЦК "Марко Цепенков"    (придружна програма)

  Понеделник, 12 јуни
12:00 Промоција на книгата:
МОИТЕ ВИСТИНИ, ЗАПИСИ, СВЕДОШТВА И СЕЌАВАЊА (четврта книга) Од Ристо СТЕФАНОВСКИ
(Издавач: СИЛСОНС)
Промотори: Блаже МИНЕВСКИ и Братислав ДИМИТРОВ
  Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"   
19:30 Мурат ЏАН КИБИРОЛУ
  ПЛАВИОТ - КУЧЕТО
  Режија: Али ВОЛКАН ЧЕТИНКАЈА
  НУ Албански театар – Скопје
  НУЦК "Марко Цепенков"    (официјална програма)
22:00 Горан СТЕФАНОВСКИ
  Hi-Fi
  Режија: Јани БОЈАЏИ
  НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Театар Куманово
  Театар "Војдан Чернодрински"    (официјална програма)
24:00
  ИСПИТНА ПРЕТСТАВА
  Завршен испит за втора година на студентите на актерска игра од класата на проф. Мето ЈОВАНОВСКИ, доцент Магдалена РИЗОВА ЧЕРНИХ и асистент Алексндра ОГНЕНОВСКА
  ЕСРА - Универзитет за Аудиовизуелни Уметности – Скопје
  НУЦК "Марко Цепенков"    (придружна програма)

  Вторник, 13 јуни
12:00 По мотиви од Ш. ПЕРО
  МАЧОРОТ ВО ЧИЗМИ
  Режија: Игор ИВКОВИЌ
  НУ Театар за деца и младинци – Скопје
  НУЦК "Марко Цепенков"    (придружна програма)
19:30 Живко ЧИНГО
  ЛАЗАРЕВОТО ПИСМО
  Режија: Љупчо ЃОРЃИЕВСКИ
  НУЦК „Ацо Шопов“ - Театар Штип
  Театар "Војдан Чернодрински"    (официјална програма)
22:00 Вилијам ШЕКСПИР
  ОТЕЛО
  Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ
  НУ Турски театар – Скопје
  НУЦК "Марко Цепенков"    (официјална програма)
24:00 Стивен АДЛИ ГУИРТУС
  ШМЕКЕРОТ СО КАПА
  Режија: Ќазмедин НУРЕДИНИ
  Продукција: УЛТРА и НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово
  Театар "Војдан Чернодрински"    (придружна програма)

  Среда, 14 јуни
12:00 Промоција на книгите:
МАРУША ВРАТЕНА ДОМА Од Лилјана МАЗОВА
(Издавач: НУ Заводот за заштитата на спомениците на културата и музеј - Штип)
и
ГЛОГОВИОТ ЏБУН И ДРУГИ ДРАМИ Од Братислав ДИМИТРОВ
(Издавач: БЛЕСОК)
Промотори: Зоран ЧИТКУШЕВ и Лилјана МАЗОВА
  Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"   
19:30 Хенрик ИБЗЕН
  ЏОН ГАБРИЕЛ БОРКМАН
  Режија: Горан ТРЕНЧОВСКИ
  НУЦК „Антон Панов“ - Народен театар – Струмица
  НУЦК "Марко Цепенков"    (официјална програма)
22:00 Кристијан ВИНКЛЕР
  КОПАЊЕ
  Режија: Франц фон ШТРОЛХЕН
  НУ Македонски народен театар – Скопје
  Театар "Војдан Чернодрински"    (официјална програма)
24:00 Идо НЕТАНЈАХУ
  СМИСЛАТА НА ЖИВОТОТ
  Режија: Благој МИЦЕВСКИ
  НУ Народен театар – Битола
  НУЦК "Марко Цепенков"    (придружна програма)

  Четврток, 15 јуни
12:00 Промоција на книгите:
ШЕШИРИ Од Трајче КАЦАРОВ
(Издавач: Нова поетика Белград),

ЦУРКИ ПАЛКИ Од Трајче КАЦАРОВ
(Издавач:Тврдена - ЛУСК Украина),

СО ВКУС НА ОВОШЕН СЛАДОЛЕД Од Трајче КАЦАРОВ
(Издавач: СИСЛСОНС)
Промотори: Проф. Д-р Христо ПЕТРЕСКИ и Доц. М-р Гоце РИСТОВСКИ
  Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"   
19:30 Според Бранислав НУШИЌ
  АНАЛФАБЕТ
  Режија: Горан РИЗЕСКИ
  НУЦК „Григор Прличев“ - Народен театар – Охрид
  Театар "Војдан Чернодрински"    (официјална програма)
22:00 Сашо ДИМОСКИ
  АНА КОМНЕНА
  Режија: Ненад ВИТАНОВ и Васил ЗАФИРЧЕВ
  НУЦК „Ј.Х.К Џинот“ - Театар Велес
  НУЦК "Марко Цепенков"    (официјална програма)
24:00 Александар ВВЕДЕНСКИ
  ЕЛКА КАЈ ИВАНОВИ
  Испит на студентите по актерска игра од трета година при ФДУ Скопје во класата на проф. М-р Зоја БУЗАЛКОВСКА и насл. М-р Александар СТЕПАНУЛЕСКИ
  Факултет за драмски уметности - Скопје
  Театар "Војдан Чернодрински"    (придружна програма)

  Петок, 16 јуни
12:00 ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА
соопштување на одлуката на оценувачката комисија
  Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"   
20:00 СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ
Доделување на наградите
  ТАЈНО МОЈА
  Режија: Тони МИХАЈЛОВСКИ
  Македонска Опера и Балет - Скопје
  НУЦК "Марко Цепенков"    (придружна програма)