Mobile Classic
 
ПРОГРАМА
53 МТФ Плакат

53 Македонски Театарски Фестивал

ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ

08 - 15 јуни 2018, Прилеп

Петок, 08.06.2018
19:30
- Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"
Изложба
Моќта на театарот - НУ МНТ Скопје
20:00
- НУЦК "Марко Цепенков"
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Доделување на наградите за животно дело

НУ Македонски народен театар – Скопје

Данис ТАНОВИЌ и Александар МОРФОВ

НИЧИЈА ЗЕМЈА

Режија: Александар МОРФОВ

Адаптација и режија: Александар МОРФОВ
Сценографи: Никола ТОРОМАНОВ и Валентин СВЕТОЗАРЕВ
Избор на музиката: Александар МОРФОВ
Костимографи: Никола ТОРОМАНОВ и Валентин СВЕТОЗАРЕВ
Дизајнер на светло: Крис ЈЕГЕР
Асистенти на режисерот: Николина КУЈАЧА и Никола КИМОВСКИ
Преведе од англиски: Марија ДИМИТРИЕВСКА
Лектор: Тодорка БАЛОВА

(официјална програма)

Актери:
Чики: Сашко КОЦЕВ
Цера: Никола АЦЕСКИ
Нино: Александар МИХАЈЛОВСКИ
Рамбо: Гораст ЦВЕТКОВСКИ
Бошко, наредникот на српскиот камп: Александар МИКИЌ
Миле Прлиќ, офицерот на српскиот камп и фотограф: Славиша КАЈЕВСКИ
Чело, офицерот на босанскиот камп и камерман: Александар ЃОРЃИЕСКИ
Мирза, босанскиот камп и камерманот на СНН: Борче НАЧЕВ
Капетанот Дибоаи Калауза: Оливер МИТКОВСКИ
Џејн Ливингстон, новинарката на СНН: Камка ТОЦИНОВСКИ
Генералот Смит: Ненад АНЃЕЛКОВИЌ
Генистул, деминерот: Никола СТЕФАНОВ / Томе СТАНКОВСКИ
Пјер, кампот на УНПРОФОР: Стефан СПАСОВ
Сержант Маршанд, наредникот на УНПРОФОР: Григор ЈОВАНОВСКИ
Секретарката, кампот на УНПРОФОР: Кристина ГИЕВА
Емир, босанскиот камп, војник и Џорџ во кампот на УНПРОФОР: Филип МИЛЕНКОСКИ
Секретарката, кампот на УНПРОФОР: Марија КОНДОВСКА
Војник во српскиот камп: Томе СТАНКОВСКИ

Инспициент: Никола КИМОВСКИ
Раководител на работилници: Татјана БЛАЖЕВСКА - ХРИСТОВА
Вајари: Ангелчо ПЕТРОВСКИ и Дарко БАЗЕРКО
Светло – мајстор: Игор МИТРЕВСКИ
Тон – мајстори: Ненад ТРПЕНОСКИ и Симон КИПРОВСКИ
Фотограф: Драган ГАЈИЌ
Суфлер: Тања ИВАНОВСКА
Реквизитери: Соња КРСТЕВСКА и Лазо МИЕВ
Гардеробери: Фиданчо ПЕТРОВСКИ, Скендер БЕРИША и Светлана АПОСТОЛСКА
Фризери и шминкери: Бранка ПЉАЧКОВСКА и Моника ГРКОВСКА

НИЧИЈА ЗЕМЈА - НУ Македонски народен театар – Скопје
24:00
- Театар "Војдан Чернодрински"

Факултет за драмски уметности - Скопје

Николај В. ГОГОЉ

РЕВИЗОР

Испитна претстава по Актерска игра 4 на студентите од 3 година во класата на проф. м-р Мими ТАНЕВСКА СРБИНОВСКА и помагател во наставата Ангелчо ИЛИЕВСКИ.
Претставата е прогласена за најдобра претстава на фестивалиот „Диониз“ во Ѓаково, Република Хрватска.

(придружна програма)

Актери:
Антон Антонович, градоначалник: Томислав ДАВОДОВСКИ
Ана Андреевна, негова жена: Стефанија МИТОВСКА
Марија Антоновна, негова ќерка: Наталија РИСТЕСКА
Лука Лукуч Хлопов, инспектор на училиштата: Благој ЈОВАНОВСКИ
Амос Фјодорович Лјапкин – Тјапкин, судија: Виктор ВЕЛЕВСКИ
Артемиј Филипович Земљаника, управник на болницата / слугата во гостилницата: Исмет ШАБАНОВИЌ
Иван Кузмич Шпекин, управник на поштата: Стефан СПАСОВ
Петар Иванович Допчински: Дарко РИСТОВСКИ
Петар Иванович Бопчински: Марјан НАУМОВ
Иван Александрович Хлестаков: Кристијан ТАНЧЕВСКИ
Февроња Петровна Пошљопкина, браварката, гостинка: Елена КУЗМАНОВ
Подофицерката Ивановна, гостинка: Ана ДИМИТРОВА

РЕВИЗОР - Факултет за драмски уметности - Скопје
Сабота, 09.06.2018
12:00
- Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"
Трибина на тема:
Театарската критика денес
19:30
- НУЦК "Марко Цепенков"

НУ Народен театар – Битола

Кристофер МАРЛОУ и текстови на режисерот и драматургот

ДОКТОР ФАУСТ

Режија: Андраш УРБАН

По мотиви од „Трагичната повест за животот и смртта на дoктор Фаустус” на Кристофер МАРЛОУ и авторски и други текстови на режисерот и драматургот
Драматург: Билјана КРАЈЧЕВСКА
Сценограф: Валентин СВЕТОЗАРЕВ
Костимограф: Благој МИЦЕВСКИ
Композитор: Aлександар ДИМОВСКИ
Текст на сонгови: Билјана КРАЈЧЕВСКА

(официјална програма)

Актери:
Борче ЃАКОВСКИ
Викторија СТЕПАНОВСКА-ЈАНКУЛОВСКА
Елена МОШЕ
Иван ЈЕРЧИЌ
Илина ЧОРЕВСКА
Маја АНДОНОВСКА-ИЛИЈЕВСКИ
Марјан ЃОРЃИЕВСКИ
Никола ПРОЈЧЕВСКИ
Петар СПИРОВСКИ
Сандра ГРИБОВСКА
Соња МИХАЈЛОВА
Соња ОШАВКОВА

Светло мајстор: Игор МИЦЕВСКИ, Илија ДИМОВСКИ
Тон мајстор: Николче ТЕРЗИЕВСКИ
Инспициент: Мирослав ЛАЗАРЕВСКИ

ДОКТОР ФАУСТ - НУ Народен театар – Битола
22:00
- Театар "Војдан Чернодрински"

Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп

Виктор ИГО

КЛЕТНИЦИ

Режија: Мартин КОЧОВСКИ

Автор на драмскиот текст: Горјан МИЛОШЕВСКИ
Драматург: Владимир ЃОРЃИЈОСКИ
Идеи за приказната: Мартин КОЧОВСКИ, Владимир ЃОРЃИЈОСКИ, Горјан МИЛОШЕВСКИ
Костими, сценографија и дизајн на светло: Јулијана ВОЈКОВА НАЈМАН
Музика – ФОЛТИН (Славчо ЈОВЕВ, Бранислав НИКОЛОВ, Пеце ТРАЈКОВСКИ, Гоце ЈОВАНОСКИ)
Дизајн на плакат: Филип ЈОВАНОСКИ

(официјална програма)

Актери:
Аница БЕБИЌ
Илија ВОЛЧЕСКИ
Надица ДОЈКОСКА
Димитар ЃОРЃИЕВСКИ
Владимир ЃОРЃИЈОСКИ
Евгенија ЈАКИМОСКА
Исидор ЈОВАНОСКИ
Андон ЈОВАНОСКИ
Михајло МИЛЕНКОСКИ
Ирена МИРЧЕСКА
Димитрина МИЦКОСКА
Ангела НАУМОСКА
Милан СЕКУЛОСКИ
Сара СПИРКОСКА
Марија СПИРКОСКА ИЛИЈЕСКА / Наташа НАУМОСКА
Александар СТЕПАНУЛЕСКИ
Здравко СТОЈМИРОВ
Александар ТОДЕСКИ
Најдо ТОДЕСКИ
Игор ТРПЧЕСКИ
Димитар ЦРЦОРОСКИ
Цветанка ЧАВЛЕСКА
Виолета ЧАКАРОВА
Катерина ЧАКМАКОСКА КЛИНЧЕСКА
Марјан ЧАКМАКОСКИ

Инспициент: Елена ИВАНОСКА
Тон мајстор: Томе ТЕМЕЛКОСКИ
Светло: Ристо ГРКОСКИ
Шеф на сцена: Сашо СМОКОВСКИ
Сликар исполнител: Пеце РИСТЕСКИ
Реквизитер: Гоце НАУМОСКИ
Гардеробер: Снежана ЃОРЃИОСКА
Фризер: Даринка БОГОЕСКА
Заварувач: Ордан ТОДОРОСКИ
Декоратери: Роберт СТОЈКОСКИ, Владимир ВЛАДИМИРОСКИ, Јане ЈАНКУЛОСКИ, Златко АПОСТОЛОСКИ

КЛЕТНИЦИ - Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп
Недела, 10.06.2018
19:30
- Театар "Војдан Чернодрински"

НУ Театар за деца и младинци – Скопје

по мотиви од романот „Сидарта“ на Херман ХЕСЕ

ЕДНАШ СВЕТ ИЗГРАДИВ

Режија: Јане СПАСИЌ

Текст и Режија: Јане СПАСИЌ
По мотиви од романот „Сидарта“ на Херман ХЕСЕ
Асистент на режија: Горјан АРЕВСКИ
Сценограф: Мери БАТАКОЈА
Костимограф: Бранкица ЈОРДАНОВСКА
Композитор: Дарија АНДОВСКА

(официјална програма)

Актери:
Драган ДОВЛЕВ
Ненад МИТЕВСКИ
Наташа ПЕТРОВИЌ
Симона СПИРОВСКА
Бојан КИРКОВСКИ
Михаел СТОЈАНОВСКИ

Дизајн на светло: Звездан МИЉКОВИЌ
Дизајн на плакат и промотивни материјали: Елена АНДРЕЕВА
Изработка на реквизити: Марко ЈАНЕВ и Сања СИМОВСКА
Инспициент: Ѓуро ДРАКУЛОВСКИ
Тон мајстор: Ангел НАСКОВСКИ

ЕДНАШ СВЕТ ИЗГРАДИВ - НУ Театар за деца и младинци – Скопје
22:00
- НУЦК "Марко Цепенков"

НУЦК „Антон Панов“ - Народен театар – Струмица

Борис ЈАНКОВ

ЦАРОТ ВЛАДИСЛАВ

Режија: Бранко СТАВРЕВ

Режија и Сценографија: Бранко СТАВРЕВ
Костимографија: Елена ДОНЧЕВА
Дизајн на светло: Димче СПАСЕСКИ и Никола ИЛКОВ

(официјална програма)

Актери:
Царот Владислав: Стојан ВЕЛКОВ-Трн
Царицата Марија: Оливера АРИЗАНОВА
Царот Гаврил: Коста АНГОВ
Царицата Ирена: Ангелина ТРЕНЧЕВА
Патријархот Давид: Бранко БЕНИНОВ
Епископот Данаил: Ванчо МЕЛЕВ
Војводата Богдан: Ванчо КРСТЕВСКИ
Испосникот Стефан: Кире ЃОРГИЕВ
Царот Василиј II: Душан КОСТОВ
Маѓесничка: Тинка РИСТЕСКА
Кнегињата Косара: Анкица БЕНИНОВА
Кнезот Владимир: Ален НАНОВ
Дрвар: Томе МЕНТИНОВ
Тапанарот: Васе ХРИСТОВ

ЦАРОТ ВЛАДИСЛАВ - НУЦК „Антон Панов“ - Народен театар – Струмица
24:00
- Театар "Војдан Чернодрински"

ЕСРА - Универзитет за Аудиовизуелни Уметности – Скопје

Георг БИХНЕР / текстови на студентите

СМРТТА НА ДАНТОН / КОМИЧНА СЦЕНА

Испитна претстава на студентите од прва година на актерска игра од класата на професорот Мето ЈОВАНОВСКИ, доцент Магдалена РИЗОВА ЧЕРНИХ и асистент Александра ОГНЕНОВСКА.
Испитот се состои од два дела: првиот дел - извадоци на сцени и монолози од "Смртта на Дантон" - Бихнер и вториот дел - комична сцена создадена од нивни сопствени текстови.

(придружна програма)

Актери:
Кристијан КОВАЧЕВСКИ
Јана ВЕЉАНОВСКА
Деспина СИЛЈАНОСКА
Никола МИЛОШЕВСКИ
Тијана ТРАЈЧЕВСКА
Христијан ГЕОРГИЕВСКИ
Ива ПЕТРОВСКА
Кристијан ИЛИЕВСКИ
Стефан ЃОРЧЕВ

СМРТТА НА ДАНТОН / КОМИЧНА СЦЕНА - ЕСРА - Универзитет за Аудиовизуелни Уметности – Скопје
Понеделник, 11.06.2018
12:00
- Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"
Трибина:
Местото и улогата на драматургот во театрите во Македонија
19:30
- НУЦК "Марко Цепенков"

НУ Турски театар – Скопје

Вилијам ШЕКСПИР

КРАЛ ЛИР

Режија: Диего Де БРЕА

Драматургија: Диего Де БРЕА, Сибел АБДИУ
Сценограф: Благој МИЦЕВСКИ
Костимограф: Благој МИЦЕВСКИ
Избор на музика: Диего Де БРЕА
Превод: Оздемир НУТКУ
Асистент на режија: Сибел АБДИУ
Дизајн на светло: Диего Де БРЕА

(официјална програма)

Актери:
Џенап САМЕТ
Осман АЛИ
Несрин ТАИР
Ерман ШАБАН
Зубејде АЛИ
Ебру МУСЛИ

Инспициент: Ердинч РУШИД, Рамадан ИБРАХИМ
Суфлер: Нериман ШЕНЃУЛЕР
Организатор: Мухамед БАКИОВСКИ
Директор: Наџи ШАБАН
Шеф на сцена : Зекирја АБДИ
Декоратери: Мемет ИСМАИЛ, Суад РАХМАН, Џенгиз ХАЛИЛ, Џелал ЉУЖА, Африм РУСТЕМИ, Сулејман ИБРАХИМИ, Џанер МУСИЌ, Алмир ЛИМА, Ремзи АЛИЛИ, Изудин БЕГОВИЌ, Булент ХАСАН
Тон: Фахредин БУШИ, Левент ИБРАХИМ
Светло: Орхан МЕХМЕД, Бекир КУБУР
Реквизита: Танкут ИБРАХИМ
Гардероба: Муаља САЛИХИ, Аднан РЕЏЕП
Шминка: Авди БИЛАЛ, Нора ПИТАРКА
Изработка на декор: Нури ИСМАИЛ
Изработка на костими: Керим ЕТЕМИ, Хулија РУСТЕМИ

КРАЛ ЛИР - НУ Турски театар – Скопје
22:00
- Театар "Војдан Чернодрински"

НУЦК „Ацо Шопов“ - Театар Штип

Јасмина РЕЗА

БОГ НА МАСАКРОТ

Режија: Нела ВИТОШЕВИЌ

Сценограф: Васил ХРИСТОВ
Костимограф: Розе ТРАЈЧЕВСКА
Избор на музика: Нела ВИТОШЕВИЌ
Драматург: Весна КУСЛЕСКА

(официјална програма)

Актери:
Вероник Улије: Драгана КОСТАДИНОВСКА
Мишел Улије: Милорад АНГЕЛОВ
Ален Реи: сања АРСОВСКА
Ален Реи: Ефтим ТРАЈЧОВ ЃАУРСКИ

БОГ НА МАСАКРОТ - НУЦК „Ацо Шопов“ - Театар Штип
24:00
- НУЦК "Марко Цепенков"

НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово

Роланд ШИМЕЛФЕНИГ

ЖЕНА ОД МИНАТОТО

Режија: Нела ВИТОШЕВИЌ

Драматург: Зоран ЗАФИРОВСКИ
Композитор: Огнен АНАСТАСОВСКИ
Костимограф: Розе ТРАЈЧЕВСКА
Сценографија: Нела ВИТОШЕВИЌ

(придружна програма)

Актери:
Александра ПЕШЕВСКА
Игор АНГЕЛОВ
Јасмина ВАСИЛЕВА
Марко ТРАЈКОВИЌ
Нина МАКСИМОВА

Инспициент: Антонио ПЕШЕВСКИ
Суфлер: Љубинка ПЕТКОВСКА
Светло: Звонимир МИЦЕВСКИ
Тон: Оливер ИЛИЕВСКИ
Дизајн на плакат: Нина МАКСИМОВА

ЖЕНА ОД МИНАТОТО - НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово
Вторник, 12.06.2018
19:30
- Театар "Војдан Чернодрински"

НУ Театар „Комедија“ – Скопје

по мотиви на Леонард ГЕРШ

ДОНИ ДАРК

Режија: Роберт РИСТОВ

Адаптација на текст: Роберт РИСТОВ
(адаптацијата е направена според драматуршката предлошка на Леонард ГЕРШ, со користење на извори од повеќе современи автори кои третитираат слична тематика)
Сценографија: Инес ПЕТРОВА-БОШКОСКА
Костимографија: Елена ЛУКА
Музика: Гаро ТАВИТЈАН
Виолончело: Дејан ЦВЕТКОВСКИ

(официјална програма)

Актери:
Дони Дарк: Даријан ПЕТРОВ
Џил: Мирјана ПОПОВСКА РИСТОВ
Госпоѓа Бејкер: Магдалена РИЗОВА-ЧЕРНИХ
Ралф: Сашо РИСТОВСКИ

Тон мајстор: Ѓорѓи ПОЛИЗОВ
Светло мајстор: Мартин МИТРОВСКИ

ДОНИ ДАРК - НУ Театар „Комедија“ – Скопје
22:00
- НУЦК "Марко Цепенков"

НУ Албански театар – Скопје

Роберт ТОМАС

ЖЕНИТЕ

Режија: Ќендрим РИЈАНИ

Сцена: Петрит БАКАЛИ
Костими: Марија ПУПУЧЕВСКА
Музика: Фатос ЛУМАНИ
Видео: Бетим ЗЕЌИРИ
Печатен материјал: Eggra

(официјална програма)

Актери:
Теута АЈДИНИ ЈЕГЕНИ
Дрита КАБА КАРАГА
Амернис ЈОВАНОВСКА НОКШИЌИ
Вјолца БЕКТЕШИ ХАМИТИ
Аида АЛИДЕМИ
Зарије ЈОНУЗИ ЧЕЛИКУ
Мирлинда САИТИ
Аида ЕЛЕЗИ

Одговорен: Ибрахим ЏЕМАИЛИ
Ас.сценограф: Енес ДЕАРИ
Тишлер: Нури ИСМАИЛИ
Кројач: Хулја РУСТЕМИ
Инспициент: Орхан КАДРИУ ЛАНИ
Музика: Нади БЕЏЕТИ
Реквизита: Хисни ВИЛА
Светло: Идавер ЏЕМАИЛИ и Ахмет ЧАЈАНИ
Шминка: Авди БИЛАЛ и Нора ПИТАРКА
Гардеробер: Атиџе ДЕМИРИ
Одговорен декоратер: Зекирија АВДИ
Дежурни декоратери: Африм РУСТЕМИ, Сулејман ИБРАХИМИ, Џанер МУСИЌ и Алмир ЛИМАЈ

ЖЕНИТЕ - НУ Албански театар – Скопје
24:00
- Театар "Војдан Чернодрински"

НУ Драмски театар – Скопје

Доналд Ли КОБУРН

ПАРТИЈА РЕМИ

Режија: Виолета ЏОЛЕВА

Велер Мартин: Ѓокица ЛУКАРЕВСКИ
Фонсија Дорси: Маја ВЕЉКОВИЌ ПАНОВСКА

(придружна програма)

Актери:
Костимографија: Лидија ГЕОРГИЕВА
Сценографија: Доротеа ЃОРЃИЕВСКА
Избор на музика: Виолета ЏОЛЕВА

Инспициент: Жарко НАМИЧЕВ
Суфлер: Даница ИЛИЕВА
Светло - мајстор: Дејан БЛАЖЕВСКИ
Тон - мајстор: Чедомир МЛАДЕНОВСКИ

ПАРТИЈА РЕМИ - НУ Драмски театар – Скопје
Среда, 13.06.2018
12:00
- Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"
Промоција на театарска литература
19:30
- Театар "Војдан Чернодрински"

НУЦК „Ј.Х.К Џинот“ - Театар Велес

Родолфо САНТАНА

ТОАЛЕТ ЗА ДАМИ

Режија: Деан ДАМЈАНОВСКИ

Асистент на режија: Елеонора ТЕОВА
Драматург: Сашо ДИМОСКИ
Сценографија: Филип КОРУНОВСКИ
Костимографија: Катерина ЧУКНИЕВА
Музички соработник: Сашко КОСТОВ

(официјална програма)

Актери:
Стојна: Кица ИВКОВСКА
Алекс: Васил ЗАФИРЧЕВ
Ана: Ирена ИЛИЕВСКА
Соња: Кети БОРИСОВСКА
Тијана: Маја ЉУТКОВ
Ева: Талија НАСТОВА
Сара: Марија СТЕФАНОВСКА
Маре: Зорица П.ПАНЧИЌ
Верка: Весна ДИМИТРОВСКА БОБЕВСКИ
Џана: Драгана БОСНИЌ
Славица: Слободанка ЧИЧЕВСКА
Виктор: Александар ВЕЛЈАНОВСКИ

Директор: Младен КРСТЕВСКИ
Инспициент: Славиша ЃЕОРГИЕВ
Тон: Лазо ТЕОВ
Видео: Лаура ШКОРТОВА
Светло: Марјан ТОДОРОВСКИ, Марјан НЕДЕЛКОВСКИ
Гардероба: Јулија АНГЕЛОВСКА
Реквизитер: Спасе ПЕТРУШЕВ
Технички раководител: Никола ИГНОВ
Сценска техника: Игор ГАВРИЛОВ, Дејан КРСТЕВСКИ, Јовица СТАМЕНОВСКИ, Ѓоре ПАВЛОВ, Хишам ЛАТИФОВ, Коче МАЈСТОРОВ, Благој ИЛИЕВ

ТОАЛЕТ ЗА ДАМИ - НУЦК „Ј.Х.К Џинот“ - Театар Велес
22:00
- НУЦК "Марко Цепенков"

НУ Драмски театар – Скопје

Дејл ВАСЕРМАН / Кен КИСИ

ЛЕТ НАД КУКАВИЧЈОТО ГНЕЗДО

Режија: Ристо АЛЕКСОВСКИ

Превод: Марија ДИМОВСКА
Сценографија и костимографија: Ѓорѓе ЈОВАНОВИЌ
Mузика: Милан ДИМУШЕВСКИ
Aсистент на режија: Емилија СПАСОВА

(официјална програма)

Актери:
Мекмaрфи: Сашо ТАСЕВСКИ
Сестра Речид: Емилија МИЦЕВСКА
Сестра Флин: Соња СТАМБОЛЏИОСКА
Хардинг: Благој ЧОРЕВСКИ
Чизвик: Диме ИЛИЕВ
Били: Златко МИТРЕСКИ
Мартини: Ѓорги ТОДОРОВСКИ
Бромден: Ненад НАЦЕВ
Д-р Спиви: Игор АНГЕЛОВ
Ворен: Предраг ПАВЛОВСКИ
Вилијамс: Игор ГЕОРГИЕВ
Кенди Стар: Мелита СОФРОНИОСКА
Сандра: Александра ПАВЛОВА

Инспициент: Жарко НАМИЧЕВ
Суфлер: Даница ИЛИЕВА
Toн - мајстор: Димитар ИЛИОСКИ
Светло - мајстор: Дејан БЛАЖЕВСКИ

ЛЕТ НАД КУКАВИЧЈОТО ГНЕЗДО - НУ Драмски театар – Скопје
Четврток, 14.06.2018
19:30
- Театар "Војдан Чернодрински"

Продукција: АРТОПИЈА - Скопје

Иван ВИСКОЧИЛ

УЖЕГНАТОСТ

Режија: Владимир МИЛЧИН

Сценографија: Крсте С. ЏИДРОВ
Костимографија: Марија ПУПУЧЕВСКА, Бранкица ЈОРДАНОВСКА
Превод од чешки и адаптација: Ема МАРКОСКА МИЛЧИН

(официјална програма)

Актери:
Симона СПИРОВСКА КОСТОВСКА
Наташа ПЕТРОВИЌ
Тамара РИСТОСКА
Ненад МИТЕВСКИ
Бојан КИРКОВСКИ
Мартин ЈОРДАНОСКИ

Технички координатор: Кирил МЕЧАЛОВ
Извршен продуцент: Радослав ГОГУШЕВСКИ
Продуцент: Филип НИКОЛОВСКИ

УЖЕГНАТОСТ - Продукција: АРТОПИЈА - Скопје
22:00
- НУЦК "Марко Цепенков"

Театарот на Бугарската армија - Софија (Р.Бугарија)

Димитар ТАЛЕВ

ЖЕЛЕЗНИОТ СВЕТИЛНИК

Режија: Асен ШОПОВ

Драматизација: Христо ХРИСТОВ
Режија, сценографија, музичко обликување: Асен ШОПОВ (гостин)
Костими: Цвета МАРИНОВА (гостин)

(придружна програма)

Актери:
Јавор БАХАРОВ (гостин)
Владислав ВИОЛИНОВ
Георги КАДУРИН
Стојко ПЕЕВ
Георги КРКЕЛАНОВ
Тигран ТОРОСЈАН
Иван НАЛБАНТОВ (гостин)
Мирослав ПАШОВ
Јордан АЛЕКСИЕВ
Гергана ДАНДАНОВА
Антоанета ДОБРЕВА – НЕТИ
Стефка ЈАНОРОВА
Нели МОНЕДЖИКОВА (гостин)
Милен МИЛАНОВ
Радосвета ВАСИЛЕВА
Георги НОВАКОВ (гостин)
Луизабел НИКОЛОВА

ЖЕЛЕЗНИОТ СВЕТИЛНИК - Театарот на Бугарската армија - Софија (Р.Бугарија)
Петок, 15.06.2018
12:00
- Фоаје - НУЦК "Марко Цепенков"
ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА
соопштување на одлуката на оценувачката комисија
20:00
- НУЦК "Марко Цепенков"
СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ
Доделување на наградите

НУ Театар „Комедија“ – Скопје

Реј КУНИ

НЕ СЕГА, ДРАГА

Режија: Коле АНГЕЛОВСКИ

Превод и адаптација: Коле АНГЕЛОВСКИ
Драматург: Дарко Јан СПАСОВ
Сценограф: Илина АНГЕЛОВСКА
Костимограф: Раде ВАСИЛЕВ
Избор на музика: Илина АНГЕЛОВСКА

(придружна програма)

Актери:
Јоце Коцев, пратеник: Атанас АТАНАСОВСКИ
Кристина, негова жена: Жаклина ПЕТРОВСКА
Ѓоре Пиже, помлад соработник: Валентин КОСТАДИНОВСКИ - Тино
Галаба Рубен, секретарка на претседателот: Ева СКЕНДЕРОВСКА
Никола Рубен, мажот на Галаба: Дарко ВЕЉИЌ
Адем Фона, келнер: Едмонд СОТИР
Рецепционерката: Кристина ЛАСОВСКА
Директорот: Жарко ДИМОСКИ
Собарката Марија: Кристина ЛАСОВСКА
Госпоѓа Цецка Донева, европратеник: Тања МИЦКОВ

НЕ СЕГА, ДРАГА - НУ Театар „Комедија“ – Скопје